top of page

Salted mackerel coconut dipping
หลนปลาอินทรีเค็ม

หลนปลา.jpg

 Ingredient

  • Salted mackerel 15 g.1.

  • coconut milk 50 g.

  • Minced shrimp 80 g.

  • Minced pork 80 g.

  • Sliced shallots 15 g.

  • lime leaves 4 leaves

  • Chili 10 g

  • Tamarind juice 2 tbsp.

  • Lemon juice 2 tbsp.

  • Coconut sugar 1 tbsp.

  • vegetable set ex Cucumber, Thai

        Eggplant, Winged bean

 ส่วนประกอบ

  • ปลาอินทรีเค็ม 15 กรัม1.

  • กะทิ 250 กรัม

  • กุ้งสับ 80 กรัม

  • หมูสับ 80 กรัม

  • หอมแดง 15 กรัม

  • ใบมะกรูด 4 ใบ

  • พริก 10 กรัม

  • น้ำมะขามเปียก 2 ช้อนโต๊ะ

  • น้ำมะนาว 2 ช้อนโต๊ะ

  • น้ำตาลปิ๊บ 1 ช้อนโต๊ะ

  • ผักเครื่องเคียง เช่น แตงกวา, มะเขือเปราะ, ถั่วพู

Instructions

  • Prepare the pan with high heat, and add oil to the pan

  • Fried salted mackerel until golden brown and take out on a plate and crush a salted mackerel

  • Mixing minced shrimp, minced pork, Fried  Salted Mackerel and coconut milk 100 ml

  •  Turn on the stove put ingredients number

  • into the pot stir until evenly distributed.

  • add coconut milk 150 ml into the pot

  •  Add sliced shallots, tamarind juice, lime juice, coconut sugar (Season to taste) and mix together

  • Add chili, lime leaves

  • Prepare a plate and serve with vegetables set.

 วิธีทำ

  • ตั้งกระทะแล้วเติมน้ำมันลงในกระทะ (สำหรับทอด)

  • ทอดปลาอินทรีเค็มจนมีสีเหลืองทอง ตักใส่จาน และ ขยี้ปลาอินทรีเค็มทอดให้เป็นชิ้นเล็กๆ

  • ผสมกุ้งสับ หมูสับ ปลาอินทรีทอด และกะทิ 100 ml ให้เข้ากัน

  • เปิดเตาแก๊ส นำส่วนผสมข้อ3ใส่หม้อแล้วผัดให้เข้ากัน

  • เติมกะทิ 150 ml ที่เหลือลงใส่หม้อ

  • ใส่หอมแดงซอย และปรุงรสด้วย น้ำมะขามเปียก น้ำมะนาว และ น้ำตาลมะพร้าว

        (สามารถปรุงรสได้ตามใจชอบ) แล้วผสมให้เข้ากัน

bottom of page